Niewielkie portugalskie miasteczko, położone w środkowej części zachodniego wybrzeża w towarzystwie dwóch skalistych przylądków: Cabo Carvoeiro i Cabo Mondego.  Dwie godziny autobusem od Lizbony, kusi turystów błękitnymi wodami oceanu, szerokim pasem złocistych plaż oraz tradycjami związanymi z połowem ryb.  

Wizytówką miasta i główną atrakcją pozostają rybacy, w swoich kraciastych koszulach, oraz ich żony, które noszą na sobie jednocześnie aż siedem spódnic. Zgodnie z tradycją zakładały po jednej każdego dnia w oczekiwaniu na kuter męża, który wypatrywały z brzegu.
 

Obecnie na głównej plaży- Praia de Nazaré dostrzegamy żony rybaków, które oporządzają ryby z porannych połowów, jeżeli zaś będziemy tutaj o świcie, możemy kupić świeżo złowioną rybę prosto z kutra.

Uwagę przykuwają także rozłożone w wydzielonym sektorze plaży, na specjalnych siatkach ryby, głównie sardynki i dorsze, które są naturalnie suszone na słońcu, oraz sprzedawane przez żony rybaków.
 

Na ponad 100 metrowym klifie ograniczającym plaże Nazaré znajduje się górne miasto Sitio, do którego prowadzi kolejka.  Największą budowlą górnego miasta jest utrzymany w barokowym stylu kościół Nossa Senhora de Nazaré. To w nim znajduje się otaczana czcią  i legendą figura Matki Boskiej, którą do miasteczka w IV wieku miał przywieźć pewien mnich z Nazaretu. Stąd też wzięła się nazwa miasteczka.

Na placu znajduję się także ciekawa kaplica z piramidalnym dachem, Ermida da Memoria- Ermitaż Pamięci. Zwraca ona uwagę zdobieniami azulejos, które odnajdziemy również we wnętrzu świątyni. Jak głosi legenda z Nazaretu w tym miejscu został cudownie ocalony D. Fuas Roupinho.  

Na straganach rybaków i ich żon, możemy zakupić Percebes, czyli w języku polskim- pąkle kaczenice, uchodzą za ekskluzywne owoce morza. Skorupiaki te zamieszkują słone wody oceanu.  A dokładniej osiedlają się w koloniach na skałach, które regularnie są zalewane wodą oceanu. Zbierane podczas odpływu, spożywane w zasadzie na surowo, pokropione cytryną. Niekiedy krótko gotowane w gorącej wodzie. Dobrze komponują się z portugalskim winem verde. Percebes mają delikatne mięso, oczywiście z subtelnym posmakiem soli morskiej. Za najlepsze uchodzą okazy duże, grube z krótką nóżką, która jest gwarancją jędrnego mięsa. Składają się z dwóch części: niejadalnego pazura, który odrywa się przed spożyciem oraz nóżki, którą po obraniu ze skórki się zjada. 

Warto udać się nad urwisko, skąd rozpościera się imponująca panorama plaż w Nazaré, oraz towarzyszący im Ocean. Nazaré to także doskonałe miejsce do plażowania. A infrastruktura jest bardzo dobrze przygotowana turystycznie. Znajdziemy na plaży bezpłatne prysznice, boiska do gry, a także wypożyczalnie namiotów, sprzętów wodnych etc. Plaża jest strzeżona przez ratowników. Należy jednak pamiętać o potędze oceanu i niebezpiecznych prądach.
 

MM en el Mundo 

https://www.facebook.com/MMenelMundo/

http://mmenelmundo.blogspot.com/

Ta strona internetowa używa plików cookies. Więcej na temat cookies dowiesz się z Polityki cookies. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce internetowej. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w twoim urządzeniu końcowym.