Kitchen Travellers - jesteśmy grupą znajomych, którzy poza zwiedzaniem różnych ciekawych miejsc na świecie lubią również odwiedzać różnorodne smaki. Uwielbiamy poszerzać swoje horyzonty właśnie poprzez kubki smakowe.
Osobno zwiedzając świat i Polskę odwiedzamy miejsca naszym zdaniem ciekawe kulinarnie, w których możemy poznać różnorodne smaki kuchni świata. Razem za to odwiedzamy restauracje w Warszawie, które serwują smaki warte spróbowania i które chcielibyśmy Wam polecić. Dziś kuchnia bałkańska.
Bałkańskie jedzenie jest dość proste, ale bardzo smaczne i przede wszystkim bardzo sycące. Charakteryzuje się tym, że przygotowane dania są pełne aromatycznych przypraw. Dużo jest tu miejsca dla papryki. Mówi się też, że bałkańskie jedzenie trafia prosto przez żołądek do serca i naszym zdaniem jest w tym dużo prawdy.
Bardzo popularne na Bałkanach jest mięso (grillowane, pieczone lub wędzone). Głównie wieprzowe, wołowe, ale również mało popularne w Polsce, a bardzo pyszne mięso jagnięce. W kuchni bałkańskiej spróbowac można różnego rodzaju grillowanych kotlecików. Warto też spróbować aromatycznych ryb.
Bardzo popularne jest ciasto "filo", podawane nadziewane różnego rodzaju farszami z mięsa, sera oraz warzyw. Ciasto filo przypomina cienkie płatki papieru. Nazwa ciasta - filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza 'liść' , ponieważ ciasto przypomina cienkie listki. To bardzo cienkie ciasto zrobione jest z mąki, wody i odrobiny oleju. Choć nieco podobne w przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność.
Do najbardziej znanych dań kuchni bałkańskiej z pewnością należy "ajvar", czyli popularny sos kuchni bałkańskiej, który jest przygotowywany z papryki, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek. Składniki te są gotowane, blendowane i przyprawione, tworząc gęsty, pikantny sos o ciemno-pomarańczowym kolorze. Pychota.
Ostatnio odwiedziliśmy przepyszną kuchnię bałkańską w Warszawie. Restauracja nazywa się "Bałkańska dusza" i mieści się na Saskiej Kępie na ulicy Zwyciezców 46. Menu jest bardzo bogate, ale przede wszystkim na prawdę smaczne. Chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym zdaniem na temat tej restauracji. Było pysznie ! Oto co między innymi zjedliśmy:
Wieprzowy kotlet z żebra ze schabem, musztardą i sałatką z kapusty.
Ogromny grillowany kotlet z siekanej wołowiny z serem, boczkiem
Leskovaćki Ćevapi
Naszą wizytę zakończyliśmy pysznym deserem. Polecamy Wam pyszny creme brule i sernik.
Ps. Nie jest to artykuł sponsorowany ;) staramy się stworzyć własną warszawską mapę dobrych smaków.
pozdrawiamy
Kitchen Travellers