Kra Pao Moo ( ผดกระเพราหมู)
Czas przygotowania: 20-25 minut.
Czas smażenia: 5 minut.
Czego potrzebujemy na 1 porcję: - 0,2 kg mielonego mięsa wieprzowego(np.łopatka), - pożądna garść zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w 1 cm kawałki, - 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane, - 3 łyżki oleju ryżowego, - 3 łyżki sosy ostrygowego, - 1/2 pęczka liści tajskiej bazylii, - 1 łyżka sosy rybnego sosu rybnego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 2-3 sztuki zielonej papryczki chilli pokrojonej w 0,5 cm krążki - sok z 1/2 limonki, - szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie: Do rozgrzanego mocno woka wlewamy olej i czekamy pół minuty. Wrzucamy mięso i smażymy do zbrązowienia , na koniec dodając pieprz, sos rybny i czosnek. Mieszamy i dodajemy fasolkę szparagową. Po 30 sekundach dodajemy sos ostrygowy, cukier, chilli, sok z limonki. Smażymy cały czas mieszając 1-2 minuty. Wyłączamy gaz dodajemy od razu liście tajskiej bazylii i dokładnie mieszamy pół minuty. Gotowe! http://bit.ly/KraPaoMoo
Te danie można zrobić tylko ze słodką holly basil, aby było zrobione jak w Tajlandii, tak mówi moja żona :)
autor: Feel Thai
https://www.facebook.com/kulinariatajskie/
bit.ly/thaikursy