Nie masz pieniędzy na podróże a chciałbyś w zyciu spróbować czegoś innego? Nic prostszego! Wystarczy kilka orientalnych składników, trochę aromatycznych przypraw i gotowe. Możesz przenieść się w każdy zakątek świata za pomocą własnej inwencji tworczej i spróbować nowych smaków. Na początek proponuje prosty ale jakże orientalny przepis na wołowinę po wietnamsku.

Składniki
1 kg wołowiny
300 g marchewki
200 g ziemniaków
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Pieprzu czarnego 
1 łyżka Kurkumy 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru brązowego
5 sztuk trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
3 gniazdka anyżu
4 ząbki czosnku
4 szalotki
50 g świeżego imbiru
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek tajskiej bazylii fioletowej

Przygotowanie
Krok 1
Szalotkę, imbir i czosnek wraz z sosem rybnym rozdrobnij blenderem na miazgę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem i przekrój na pół.
Krok 2
Wymieszaj rozdrobniony pieprz, sól, cukier, kurkumę i zmiksowane przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pokrojone w kostkę mięso i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Po tym czasie mięso obtocz w mące, obsmaż na patelni, przełóż do garnka razem z marynatą, podlej 2 szklankami wody i dodaj trawę cytrynową oraz anyż. Duś ok. 40 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchwi. Gotuj 20 minut.
Krok 4
Dodaj pomidory z puszki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje – ok. 20 minut. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną kolendrą i bazylią.
 

Teraz możesz się cieszyć kawałkiem świata na swoim talerzu.

Smacznego! 

autor Marcelina 123456

Ta strona internetowa używa plików cookies. Więcej na temat cookies dowiesz się z Polityki cookies. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce internetowej. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w twoim urządzeniu końcowym.