Seada jest jednym z najbardziej znanych i pysznych sardyńskich deserów. Podstawą dania jest ciasto francuskie smażone na smalcu i nadziewane gorącym serem kozim. Słodkim składnikiem Seady jest miód. Czasami zamiast miodu Sardyńczycy dodają cukier. 

Nazwa może się zmieniać w zależności od tego, gdzie jesteś na Sardynii. Możesz usłyszeć „seada”, „sebada”, „sabada”, „seatta” lub „casgiulatam”, ale najczęściej spotykanym jest seadas. Końcówka -s powinna wskazywać liczbę mnogą (jeden seada, więcej seadas), ale powszechnie używa się nazwy seadas, nawet jeśli mówisz tylko o jednym z tych pysznych pierogów. Pochodzenie nazwy pochodzi od łacińskiego słowa „sebum” (smalec zwierzęcy). Sardyńskie słowo określające smalec zwierzęcy to także „seu”.

Historia

Nawet jeśli nie ma oficjalnych dokumentów przypisujących pochodzenie seady Rzymianom, to w  książce „De Agri Coltura” napisanej przez Catone Cenzora znajduje się przepis o nazwie „Placenta”. Jest to deser przyrządzany z mąki, wody i sera pecorino, zmieszany z miodem. Również Petronio w swoim „Satyriconie” opisuje potrawę z mąki i sera z miodem. Faktem jest natomiast rozmiar starożytnej seady. Teraz seada jako deser jest mała, wielkości talerza deserowego, natomiast w czasach rzymskich była wielkości talerza dania głównego. Często faktycznie nie był to deser, ale jedyne danie posiłku.

Przepis na Seadę 

70 gr smalcu

500 gr mąki

1 jajko

320 ml wody

500 gr Sera Pecorino

1 skórka cytrynowa

Miód kasztanowy

Krok 1 z 7

70 g smalcu, 500 g mąki, 1 jajko

Aby przygotować za pomocą ciasto na seadas: do miski wsypujemy przesianą mąkę, następnie wbijamy całe jajko, zalewamy ciepłą wodą i zaczynamy wyrabiać rękoma. Dodawaj po trochu także smalec, cały czas ugniatając do połączenia.

Krok 2 z 7

Gdy ciasto będzie wystarczająco zwarte, przenieś je na lekko oprószoną mąką stolnicę i kontynuuj ugniatanie, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Krok 3 z 7

500 g sera Pecorino 1 skórka cytryny

W międzyczasie zajmij się nadzieniem serowym: zetrzyj skórkę z cytryny i odłóż na bok. Ser pecorino zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przenieś na małą patelnię, dodaj wodę i rozpuść na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, zajmie to około 8-10 minut

Krok 4 z 7

Gdy ser się roztopi, dopraw go skórką cytrynową i  na desce do krojenia, rozwałkuj go, poczekaj, aż stwardnieje, a następnie za pomocą okrągłej foremki do kubków o średnicy około 9 cm uformuj 12 krążków. Ponownie wyjmij ciasto i rozwałkuj je, wyciągnij ciasto, aż otrzymasz arkusz o grubości 3 mm

Krok 5 z 7

Na cieście ułóż krążki sera w odpowiednich odstępach i przykryj drugim arkuszem ciasta. Ciasto dociskamy palcami, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, tak jak to się robi w przypadku ravioli. Za pomocą coppapasta (wykrajarki do ciastek) o falistych krawędziach i średnicy 10,5 cm odetnij poszczególne seadas i usuń resztki ciasta.

Krok 6 z 7

Teraz możesz przystąpić do gotowania: na patelni rozgrzej olej z nasion i gdy osiągnie 170°, zanurzaj seadas pojedynczo, smaż przez kilka minut, następnie odsącz je łyżką i umieść na tacę przykrytą chłonnym papierem, aby osuszyć nadmiar oleju. Alternatywnie możesz upiec seadas w statycznym piekarniku nagrzanym do 180° przez kilka minut, ale w rezultacie będą mniej pachnące niż w przypadku tradycyjnego smażenia w rezultacie będziesz mniej pachnący niż w przypadku tradycyjnego smażenia.

Krok 7 z 7

Miód kasztanowy.

Przełóż seadas na talerz, udekoruj je miodem, najlepiej kasztanowym gdy są jeszcze ciepłe i podawaj natychmiast

Smacznego !

Ta strona internetowa używa plików cookies. Więcej na temat cookies dowiesz się z Polityki cookies. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce internetowej. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w twoim urządzeniu końcowym.