Tokaj to stolica regionu winiarskiego, które znane jest ze słynnego węgierskiego wina. Miasto leży , w departamencie Borsud-Abauj-Zemplen, u zbiegu Bodrogu i Cisy, u południowych podnóży wulkanicznej góry Tokaj. Nazwa Tokaj jest znana co najmniej od XI w. 

Wzmianka o tym mieście po raz pierwszy pojawia się w dokumentach w 1067 roku. Już w XI wieku stał tu zamek, zniszczony później przez Tatarów. Znaczenie twierdzy wzrosło w czasach panowania Jana Zapolyi (1526-1540), który obdarzył miasto wieloma przywilejami.

Historia winiarstwa zaczęła się na tych terenach prawdopodobnie w XIII wieku, kiedy to król Béla IV osiedlił w Tokaju włoskich winiarzy. Na stokach słonecznego, wulkanicznego wzgórza włoscy winiarze założyli winnice i zaczęli produkować wino. Kolejny rozkwit winiarskiej historii Tokaju nastąpił w XVII i XVIII wieku, kiedy w mieście osiedlili się uciekający przed Turkami greccy kupcy. 

W 2002 r. UNESCO wpisało tokajski region winiarski na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego.

 

Co warto zobaczyć?

Centrum, które tworzy Kossuth tér z fontanną Bachusa oraz kilka uliczek między porośniętym winnicami zboczem Łysej Góry a rzeką. Przy placu wznosi się Kościół z początku XX stulecia, a tuż obok niego widać kamienny przedsionek słynnych 600-letnich piwnic Rakoczego. Swój dzisiejszy wygląd miasto Tokaj osiągnęło w XIX wieku. Wówczas to w okolicach dzisiejszego placu Kossutha zbudowane zostały domy greckich kupców, pałace, zajazd Arany Sas Fogadó. Kościół rzymskokatolicki pochodzi z 1909 r.

Muzeum Tokajskie w dawnym domu greckich handlarzy wina przy Bethlen ulica 7. W Muzeum zgromadzono między innymi pisemne wypowiedzi znanych osób na temat tokaju, archiwa miejskie, judaika i kolekcję dawnych narzędzi winiarskich.

Miasto jest najbardziej znane z wina. Tokaj to białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron. Wina tokajskie są znane i cenione w całej Europie już od XV wieku. Rozróżnia się dwa główne rodzaje tokaju: szamorodni, otrzymywany z moszczu tłoczonego z nie przebranych winogron i aszú - dosładzany wybranymi podsuszonymi winogronami. Tokaj powstaje przede wszystkim z owoców szczepu furmint (nazywa się tak także lżejszą odmianę wina), który stanowi 70 proc. uprawianych w rejonie winorośli.

Na nocleg polecamy zlokalizowany w niedaleko od centrum Tokajvár Hotel http://pl.tokajvarhotel.hu Jest tu czysto, bezpiecznie jest parking, serowane są smaczne śniadania.

 

 

 

Ta strona internetowa używa plików cookies. Więcej na temat cookies dowiesz się z Polityki cookies. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce internetowej. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w twoim urządzeniu końcowym.